Wanneer kunstzinnige therapie?

In welke situaties kan kunstzinnige therapie helpen?

Kunstzinnige therapie kan kinderen en jongeren helpen om te gaan met gevoelens van angst, verdriet en boosheid. Het biedt hulp en begeleiding bij ingrijpende gebeurtenissen zoals bv. een verhuizing, echtscheiding van de ouders, of rouwverwerking van een dierbaar persoon. Kunstzinnige therapie biedt ook hulp bij sociaal-emotionele problemen, hechtingsproblematiek, gedragsproblematiek, en AD(H)D en autisme spectrum stoornissen. Kunstzinnige therapie richt zich op het totaalbeeld van de mens en gaat ervan uit dat lichaam, geest en ziel elkaar beïnvloeden. Het werken met kleur, beeld en vorm spreekt gezondmakende krachten aan in het lichaam.

Kunstzinnige therapie kan helpen bij:

Faalangst en weinig zelfvertrouwen

Dit is een onderliggend probleem wat zich vaak niet zo zichtbaar uit, maar waar veel kinderen mee worstelen.

Concentratieproblemen

Veel kinderen hebben moeite met aandacht en concentratie. Onze maatschappij is druk, er gebeurt veel om ons heen en onze kinderen worden daar in meegenomen.

Echtscheiding

Voor kinderen is het een ingrijpende gebeurtenis als hun ouders gaan scheiden. Verwarring, angst, loyaliteitsproblematiek en een gevoel van onveiligheid zijn gevoelens en emoties die een rol spelen.

Rouwverwerking

Wanneer een kind op jonge leeftijd in aanraking komt met de dood van een dierbaar persoon dan is dat een ongelooflijk traumatische gebeurtenis.

Kinderen met dyslexie of dyscalculie

Dyslexie en faalangst gaan vaak hand in hand. Kinderen met lees- en schrijfproblemen voelen zich vaak onzeker, wat invloed kan hebben op leergebied en op sociaal-emotioneel vlak.